Cene lekova koji se najviše koriste padaju do 50 odsto

Na novoj listi lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto nalaze se antihipertenzivi, antidepresivi i statini, odnosno oni lekovi koji se najviše prepisuju u praksi.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto i prosledio je Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije na usvajanje.

- Na listi su se našli lekovi koji se najviše prepisuju u praksi, odnosno oni koji imaju najviše generičkih paralela. U njih spadaju lekovi iz grupa antihipertenziva (koji se korste za lečenje povišenog krvnog pritiska), antidepresiva i statina (koji se koriste za snižavanje nivoa holesterola i za prevenciju kardio-vaskularnih oboljenja) – kaže za Telegraf doc. dr Janko Samardžić, zamenik direktora sektora za lekove RFZO-a.

Celokupan spisak naći će se na internet stranici RFZO-a tek kad ga odobre Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije.

- Kad određeni proizvođač napravi određen originalni lek, on ga patentira na period od 10 godina. Cena tog leka je veća jer se pored troškova proizvodnje u cenu uračunavaju i troškovi razvoja leka, istraživanjna i načnika – objašnjava dr Samardžić i dodaje da zbog takvih troškova razvoja, cene bioloških lekova koji su jedinstveni, neće biti smanjene.

Po isteku tog roka od 10 godina, pravo na proizvodnju leka imaju sve farmaceutske kompanije s GMP standardom, odnosno one koje imaju sertifikat dobre proizvođačke prakse. U cenu leka tada ulaze samo troškovi proizvodnje, ne i razvoja, zbog čega su jeftiniji.

- Kod nas su do sada farmaceutske kompanije koje su proizvodile kopije, zadržavale iste cene kao i originali. Zato su cene ponekada bile značajno veće – kaže on.

Dr Samardžić naglašava da sniženje cena lekova neće uticati na njihov kvalitet. Mogućnost proizvodnje leka dobijaju samo firme sa sertifikatom dobre proizvođačke prakse, a proizvedeni lekovi prolaze sve potrebne analize i kontrole.

- Ono što je važno reći je da smo za smanjenje cena dobili saglasanost i od svih proizvođača lekova, kako domaćih, tako i stranih – napominje on.

Iz RFZO-a smatraju da je najbolje da nova lista stupi na snagu što ranije, ali će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije.

izvor: telegraf

Pogledajte još