Amerika poreske dužnike juri i u Srbiji

Amerikanci svoje poreske obveznike jure po celom svetu. Kada su uspeli da primoraju Švajcarsku - zemlju banaka, da prekrši bankarsku tajnu i počne da dostavlja poreznicima iz SAD podatke o računima američkih građana, tu Srbija, očigledno, nije mogla ili nije htela da se odbrani. Na sam pomen dogovora sa SAD da se podaci o računima razmenjuju, naše banke su bez zakonske osnove počele da ih prikupljaju.

To što Amerikanci jure svoje poreske obveznike ni na koji način ne ugrožava naše građane, tvrde u Udruženju banaka Srbije (UBS).

- Od 1. jula rezidenti SAD u Srbiji i naši građani klijenti domaćih banaka popunjavaju dva upitnika koji ostaju u arhivi banaka - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS. - Sa Ministarstvom finansija i ekonomskim odeljenjem američke ambasade u Beogradu je dogovoreno da se sporazum FATKA o kontroli poreskih obveznika SAD usvoji do 1. jula. To se nije dogodilo, jer su bile velike elementarne nepogode, a nismo imali novog ministra finansija, tako da je donošenje ovog propisa prolongirano.

Dugalić je juče na konferenciji za novinare rekao da su banke, iako nije usvojen zakon, počele da prikupljaju podatke od građana koji otvaraju račune, da bi mogle da budu spremne kada propis stupi na snagu, jer u Srbiji ima 6,7 miliona tekućih računa i napravila bi se velika gužva. Zasada svi podaci ostaju u bankama i ne dostavljaju se našoj Poreskoj upravi.

- Građani Srbije neće imati nikakve štetne posledice zbog popunjavanja upitnika u bankama, ali ni sankcije ako ih ne popune - rekao je Dugalić. - Postoji mogućnost reciprociteta kada potpišemo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, koji se očekuje do kraja godine, pa će i Srbija moći da zatraži podatke o našim građanima koji imaju bankarske račune u SAD. Ako Srbija, kojim slučajem, ne potpiše taj ugovor sa SAD, onda će biti „crna tačka“ u Evropi, i to bi bila loša poruka za američke investitore.

OBAVEZA
Osim banaka, podatke od građana, kako kažu bankari, treba da uzimaju i osiguravajuće kuće i investicioni fondovi. Informacije će se, takođe, slivati u Poresku upravu.

Prema rečima Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja, dok se ne donese zakon, banke ne mogu da uslovljavaju pružanje svojih usluga potpisivanjem dokumenata o tome čiji su poreski obveznici građani.

- Dobio sam uveravanja od banaka da nijedan podatak zasada nije izašao od njih - kaže Šabić. - Naravno, ne bi ni smeo da se prosleđuje, jer nema zakonske osnove. Građani imaju mogućnosti da se žale Narodnoj banci Srbije, Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga ili Udruženju potrošača.

Amerika je pre nekoliko godina pokrenule program FATKA kako bi proverili račune građana u inostranstvu sa ciljem da im se naplati porez na sredstva koja su izneli iz SAD u drugu državu, a to se odnosi i na kompanije. Zbog toga je SAD potpisala ugovor sa više od 40 zemalja, među kojima su sve države EU. U Srbiji je dobijena informacija o tom programu pre dve godine i tek ove godine počele su pripreme o potpisivanju takvog ugovora i u saradnji sa Ambasadom SAD dobijen je koncept tog programa.

U PLANU SOFTVER

- Udruženje banaka Srbije je spremno da ponudi softver za sve podatke, po sistemu, po kome funkcioniše Kreditni biro - najavio je Dugalić. - Tako bi na jednom mestu postojao uvid u sve podatke građana unošenjem matičnog broja. Ovo bi bila besplatna usluga i za banke i za građane. Inače, Udruženje banaka Srbije već nekoliko godina priprema saradnju sa Poreskom upravom. Ako to zaživi, svi podaci o poreskim obveznicima bili bi dostupni, odnosno znalo bi se da li plaćaju ili ne svoje obaveze.

Izvor: Novosti

Pogledajte još