Sportisti imaju loše zube

Jedna petina ispitanih sportista je navela da im loša oralna higijena negativno utiče na kvalitet treninga i takmičenja.

Naučnici navode da su najčešći stomatološki problemi karijes, erozija zuba i bolesti desni. U studiji se navodi da sportisti inače imaju lošije zube od drugih ljudi.

Istraživači u novoj studiji navode da su sportistima loši zubi zbog velikog unošenja ugljenih hidrata poput previše slatkih energetskih napitaka koje redovno konzumiraju.

U studiji se navodi da stres od treninga i takmičena utiče na imunitet, čime se povećava opasnost od bolesti zuba, a profesionalni sportisti usredsređeni na treninge i takmičenja, često ne razmišljaju o higijeni zuba.

Tokom Olimpijade u Londonu 2012. godine, od 302 pregledanih sportista, 55 odsto je imalo karijes, 45 odsto erozije zuba, a 76 odsto problem s desnima.

Naučnici dodaju da oni koji ne peru zube najmanje dva puta dnevno, imaju povećan rizik od dobijanja nekog srčanog oboljenja, kao i od upala u organizmu. Takve upale u telu mogu da uspore oporavak sportske povrede, zaključeno je u studiji.

Beta

Pogledajte još