Portugalija je šampion Evrope! Ronaldo: Čekao sam ovo od 2004, molio sam Boga da nam pruži novu šansu

Iako je Ronaldo napustio teren zbog povrede već polovinom prvog poluvremena, Portugalija je slavila sa 1:0. Ulogu junaka prigrabio je Eder koji je u završnici drugog produžetka pogodio za konačnih 1:0.

Finale Evropskog šampionata u fudbalu nije moglo početi gore kada je Portugalija u pitanju. Sredinom prvog poluvremena, najbolji igrač ove zemlje i jedan od najboljih igrača Evrope i sveta, Kristijano Ronaldo je morao da napusti teren zbog povrede kolena.Ronaldo je na terenu zamenio Kvarežma, momak koji je postigao protiv Hrvata za plasman u četvrtfinale, a zatim i gol odluke sa bele tačke za pobedu nad Poljskom. Da li će sePortugaliji vratiti ono što su izgubili 2004. godine kada su kao jedna od najboljih ekipa planete poraženi od Grčke, golom Haristeasa.

Prvo poluveme je završeno rezultatom 0:0. Portugalija nije uputila udarac ka golu. U nastavku Francuska je bila bolji rival. Portugalci su uspeli da zatvore sve prilaze svom golu, a jedinu šansu imao je Grizman. Nije pogodio. Desetak minuta pre kraja Žiru je imao zicer, ali Patrisio je delovao nesalomivo. Portugalija se branila i samo branila. U jednom trenutku se stekao utisak da jedino što žele je penal rulet. A zatim sjajan napad gostiju, fenomelan udarac Kvarežme i sjajna odbrana Lorisa.

Pokušao je Sisoko, ali Patrisio je rekao "Ne". Po ko zna koji put na ovom meču. Poslednju priliku u reuglarnom delu imao je Žinjak. Pogodio je stativu, na radosta navijača Portugalije, na radost fenomenalnog golmana Patrisija. U jednom trenutku tokom produžetaka na teren se vratio Ronaldo. Nije mogao da igra, ali je želeo da bude tu. Želeo je da bude moralna podrška svojim saigračima.

Prvi produžetak 0:0. Portugalija se branila i odbranila. Ostao je utisak da gosti žele da izdrže još 15 minuta a zatim penalima stignu do trona. Početkom drugog produžetka Guritor je iz slobdnog udarca pogodio prečku. Samo 60 sekundi kasnije, Portugalija je povela sa 1:0. Strelac je bio Eder. Navijači Francuske su ostali u šoku.

Od dečačkih suza gubitnika 2004. do radosnica 2016. To je put Kristijana Ronalda na Evropskom prvenstvu, koji se lepo završio trijumfom u Parizu.

Portugal je 2004. od Grčke izgubio u Lisabonu sa 1:0 u finalu, Ronaldo nije mogao da zaustavi suze nakon poslednjeg sudijskog zvižduka.

Sada je Francuska doživela tu sudbinu u svojoj prestonici, poražena je "ružnim" fudbalom i minimalcem posle produžetaka, a zvezda "Reala" je ovaj put briznula u pobednički plač, posle povrede i gola Edera ostvaren je najveći san karijere.

- Veoma sam srećan, čekali smo na ovo dugo, od 2004. Molio sam Boga da nam pruži drugu šansu jer smo je zaslužili. Danas nisam imao sreću, povredio sam se, ali sam uvek verovao u igrače, zajedništvo i strategiju, verovao sam da je sve to dovoljno da pobedimo Francusku. Ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka karijere, uvek sam govorio kako želim da osvojim nešto sa Portugalom. Ovo je jedinstven trenutak za sve Portugalce - rekao je Ronaldo.

Izvor: N1; Blic

Pogledajte još