JEDNAKOST, FER - PLEJ I ČAST: Zvezda obeležila međunarodni dan fudbala i prijateljstva

Ovom prilikom, mladi fudbaleri FK “Crvena zvezda” i njihovi gosti – tim poznatih ličnosti – simpatizera kluba – priredili su zanimljiv medijski i sportski događaj na stadionu “Rajko Mitić”. Cilj današnje proslave bio je širenje programskih načela i vrednosti pred sportskom javnošću, među prijateljima i vršnjacima - a to su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenost, pobedu, tradiciju i čast.

(old_image)

Povodom četvrtog učešća FK “Crvena zvezda” u ovom jedinstvenom projektu, prisutnim predstavnicima medija su se obratili Direktor Omladinske škole kluba Dragan Mladenović , Ambasador projekta za Srbiju Ivan Ivanović, trener generacije 2002. Igor Savić, kapiten tima Sava Avramovski i mlada novinarka Una Kozić.

(old_image)

Pre početka utakmice između tima javnih ličnosti – koji su sačinjavali Ivan Ivanović, Aleksandar Radojičić, Nenad Okanović, Milan Kalinić, Andrej Kulundžić, Andrej Maričić, Luka Raco i Nikola Glišić - i Zvezdinog tima generacije 2002., mladi domaćini su svojim gostima svečano vezali “Narukvicu prijateljstva”, simbol dana proslave. Narukvica prijateljstva označava toleranciju, jednakost i zdrav način života, sačinjena od dva prosta končića zelene i plave boje – gde zelena predstavlja fudbalsko igralište, dostupno svakome, a plava – mirno nebo iznad nas.

(old_image)

Ove godine, Luiz Fernandez, Mario Gomez, Martin Palermo i brojni drugi sportski asovi i ličnosti od kulture su se pridružili Didijeu Drogbi, Diku Advokatu, Luisu Netu, Anatoliju Timoščuku, Julianu Draksleru, Ivanu Ivanoviću i ostalima koji su podržali projekat “Fudbal za prijateljstvo” tokom prethodnih godina.

Globalni Ambasador programa “Fudbal za prijateljstvo”, legendarni fudbalski as Franc Bekenbauer, koji je – ovom prilikom posetio Moskvu i omladinski tim FK ”Zenit”, je izjavio:“Ovaj praznični dan spaja ljude širom sveta, bez obzira na njihov uzrast, pol, nacionalnost i stanje telesnog zdravlja. Svako ko poželi da učestvuje u proslavi i fudbalskom događaju je dobrodošao. Tokom ovog dana, na fudbalskom terenu smo videli muzičare, novinare, decu, odrasle, dečake i devojčice, sportiste i osobe sa posebnim potrebama kako dele isti prostor i istovetne vrednosti – upravo one koji program “Fudbal za prijateljstvo” zastupa i promoviše :”

(old_image)

Istorijat
“Fudbal za prijateljstvo” jeste međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu, osnovan unutar kompanije Gazprom, i održava se u sklopu društveno odgovornog programa ”Gazprom za decu”.

Projekat “Fudbal za prijateljstvo” ima za cilj razvoj omladinskog fudbala, kao i promociju tolerancije i prijateljstva među decom iz različitih zemalja. Ključna načela koja podržavaju i promovišu svi učesnici su – prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenosti, pobeda, tradicija i čast.

Centralni događaj Međunarodnog dečijeg projekta “Fudbal za prijateljstvo” je Forum koji spaja igrače od 12 do 14 godina iz vodećih omladinskih fudbalskih klubova. Prvi Forum održan je 25.05.2013. u Londonu.

Specijalna nagrada projekta “Fudbal za prijateljstvo” je “Kup devet vrednosti”, jedinstveni trofej koji se na godišnjem nivou dodeljuje jednom od profesionalnih klubova zbog izvanrednog zalaganja na polju društvenih inicijativa i praćenja ključnih vrednosti projekta. Nagrađeni fudbalski klub bira se putem glasanja svih zemalja –učesnica projekta “Fudbal za prijateljstvo” , čiji su mladi učesnici glavni promoteri ključnih načela projekta.

Tokom foruma “Fudbal za prijateljstvo”, mladi fudbaleri će imati priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, kao i sa poznatim sportistima i umetnicima. Posle završenog Foruma, svi učesnici će tradicionalno prisustvovati Finalu UEFA Lige šampiona.

Pogledajte još