Danas se obeležava Dan Vojske Srbije

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Na svečanosti će biti prikazane operativne sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, kao i deo naoružanja i opreme.

Diković je precizirao ranije u izjavi Tanjugu da će na centralnoj svečanosti učestvovati "više od 2.000 pripadnika VS, više od 100 borbenih i neborbenih vozila, 20 vazduhoplova i 10 oruđa".

On je pozvao sve građane Srbije da, u subotu "ako mogu, dođu u Kruševac i da zajedno sa svojom Vojskom proslave ovaj veliki i značajan praznik."

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno "mundiri".

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Izvor: B92

Pogledajte još